Lamper og belysning som lar deg hvile opp mellom reisene

Lamper og belysning som lar deg hvile opp mellom reisene

ANNONSE

Lys og lamper har mye å si for døgnrytmen, både når du er hjemme og når du er på reise. Ved transatlantiske reiser er det nesten uunngåelig med noe «jetlag», selv om det er mulig å prøve å korrigere kroppens klokke på forskjellige måter. Riktig bruk av lamper og lys kan hjelpe deg med å se til at kroppen får tilbake noe balanse igjen.

Forskjellige lamper som påvirker døgnrytmen

Til å begynne med er det selvfølgelig slik at det er sollys som er den aller viktigste faktoren når det gjelder å passe på å ha en god og stabil døgnrytme. Lys fra forskjellige lamper, som taklamper, gulvlamper, en stålampe eller en nattbordslampe, vil likevel også påvirke kroppen. Samtidig er lys fra en stålampe eller annen kunstig belysning et sted rundt 150-300 lux, der 1 lux tilsvarer 1 lumen per kvadratmeter. Utendørs kan lysstyrken være på hele 100 000 lux en fin sommerdag, så det handler om helt forskjellige størrelsesordener.

Dessuten finnes det terapilamper som kan benyttes til å gjenskape noe av opplevelsen fra dagslys, og selv lyset fra en mobilskjerm kan bidra til å redusere mengden melatonin i kroppen om kvelden. Derfor er det viktig å ha et forhold til hvordan forskjellige lamper og kunstig belysning skal benyttes for å gjøre døgnrytmen så naturlig som mulig.

En tommelfingerregel – prøv å følge sollyset

Egentlig er logikken svært enkelt når det gjelder bruk av kunstig lys: prøv å følge det naturlige sollyset. Det betyr å redusere lysmengden på kvelden, slik at kroppen opplever en naturlig solnedgang. Samtidig er det ingen som vil sitte i absolutt mørke allerede klokken 15 om vinteren, så i Norge gir naturen oss noen utfordringer. Om sommeren kan dessuten det motsatte skje, at det er vanskelig å sove fordi det er for mye sollys for sent om kvelden.

Uansett kan det være smart å prøve å tilpasse belysningen slik at du får en så stabil døgnrytme som mulig, både gjennom uken og gjennom året. Det er selvfølgelig greit å la kroppen følge noen av skiftene i årstider, men til syvende og sist er søvnbehovet relativt konstant.

Noen tips ved reiser

Ved korte reiser, opptil omtrent 48 timer, anbefales det å prøve å opprettholde vanlig døgnrytme hvis det er mulig. Det kan selvfølgelig medføre noen snodige tider når det gjelder for eksempel måltider, men det kan gjøre jobben mye enklere når du kommer hjem.

Eventuell lysbehandling er avhengig av hvilken retning reisen går, derfor er det viktig å følge råd som gjelder når på dagen en ekstra lysbehandling skal gjennomføres. Noen kilder anbefaler også melatonin, som er kroppens eget søvnhormon, men det kan være greit å forhøre seg med helsepersonell.

Til syvende og sist trenger du ikke innrede hjemmet ditt utelukkende med tanke på å korrigere for jetlag, så lamper og lyskilder kan velges etter behovene du har i hverdagen. Samtidig er det greit å kjenne til de grunnleggende mekanismene og mulighetene som finnes, slik at du har noen verktøy hvis neste reise går til en helt annen tidssone.

Comments Off
×