Nylig skilt? Slik blir forbruksgjelden delt opp etter en skilsmisse

Nylig skilt? Slik blir forbruksgjelden delt opp etter en skilsmisse

I dag er det vanlig at man deler inntekter og utgifter når man er gift, dermed deler man gjerne felleseiendeler og fellesgjeld ved en skilsmisse også.

Det kan være man har tatt opp flere billige forbrukslån eller smålån i felleskap under ekteskapet. Videre i artikkelen går vi gjennom noen scenarioer og tips til hvordan man kan fordele nedbetalingen av forbruksgjelden etter en skilsmisse.

Før man inngår et ekteskap skriver man vanligvis under en ekteskapskontrakt hvor det står hvordan både gjeld og formue skal deles om dersom man ikke ønsker felleseie. Her bør det stå svart på hvitt hva som skjer med gjeld og formue dersom man skulle gå fra hverandre.

Så mange ektepar har forbruksgjeld i Norge

Så mange som 10% av norske husholdninger har minst ett forbrukslån. Samtidig er skilsmisseraten på 50%, hvilket betyr at veldig mange par må gå gjennom hvordan gjelden skal fordeles når man går gjennom et samlivsbrudd.

Noen har kanskje tatt opp et forbrukslån allerede før man gikk inn i et ekteskap. Dersom dette er tilfellet, er det lurt å ha dette skriftlig slik at du som partner ikke står ansvarlig for den andre partens gjeld etter en skilsmisse.

Mange ektefeller tar opp lån uten sikkerhet sammen, og i ekteskapslovens paragraf 58, som tar for seg fordeling av gjeld, står det at ektefellenes samlede formuer skal i utgangspunktet deles likt etter fradrag av gjeld.

Ansvar for eget lån, selv under ekteskap

Til tross for at to personer har inngått et ekteskap sammen, har likevel hver person eller part eget ansvar for gjeld tatt opp på egenhånd. For eksempel kan ikke mannen din ta opp forbrukslån for å starte sitt eget firma som du også skal stå som ansvarlig for. Du er bare ansvarlig dersom du gir en skriftlig godkjennelse.

Har kona tatt opp et forbrukslån på 150.000 kroner under ekteskapet som du ikke visste om, er det bare kona som er ansvarlig for å betale ned dette lånet etter skilsmissen.

Situasjonen blir en annen dersom begge to tok opp forbrukslån til ferie sammen. Da har begge et ansvar for å betale tilbake pengene, så lenge det ikke eksisterer en skriftlig avtale om noe annet.

Comments Off
×