Blålysbriller – smart både hjemme i sofakroken og på tur

Blålysbriller – smart både hjemme i sofakroken og på tur

Såkalte blålysbriller har fått mye oppmerksomhet den siste tiden, i takt med at mange har fått opp øynene for hvor stor betydning blått lys kan ha. Vi utsettes for blått lys fra mange ulike skjermer store deler av dagen, noe som fører til at denne typen briller er relevante for praktisk talt alle – både på tur og hjemme i sofakroken.

Blålysbriller enkelt forklart

I utgangspunktet er konseptet bak blålysbriller svært enkelt. Det dreier seg helt enkelt om briller uten styrke, men med glass som filtrerer ut en andel av lyset i den blå delen av fargespekteret. Hvis du vil gå i dybden, les mer her om detaljene, i stort vil altså alle blålysbriller bygge på denne grunnleggende logikken.

I og med at brillene er uten styrke, er de også svært lette. Det fører til at du kan ha de på deg over lang tid uten å bli sliten, selv om du ikke går med briller til vanlig. Legg merke til at blålysbriller ikke er det samme som såkalte databriller eller terminalbriller, da de har styrke – men ikke noe filtrering av blått lys.

Hvorfor er det viktig?

Blått lys kan oppfattes som både sterkt og «kaldt», hus på at dagslyset inneholder mye lys i det blå spekteret. Det er to hovedpoenger som er viktige i den forbindelse:

  • En blålysbrille vil beskytte deg mot en andel av det blå lyset fra store og små skjermer, noe som kan føre til at du opplever å være mer opplagt og uthvilt.

  • I tillegg henger store mengder kraftig lys med innslag av blått sammen med redusert produksjon av «søvnhormonet» melatonin. Derfor anbefales det å redusere skjermbruk og annet artifisielt lys om kvelden.

I og med at det kan være utfordrende å redusere skjermbruken så mye som anbefalt, vil blålysbriller kunne være et godt komplement – som dessuten vil passe godt til bruk både hjemme og på tur.

Comments Off