Induksjon, keramisk eller gass – hvilken komfyr passer deg?

Induksjon, keramisk eller gass – hvilken komfyr passer deg?

En god komfyr kan gjøre matlagingen mye morsommere, og det er selvfølgelig en tydelig sammenheng mellom komfyrvalg og interesse for kokkelering. I dag er det hovedsakelig tre teknologier som er aktuelle når du skal velge komfyr: induksjon, keramisk eller gass.

Induksjon er standardvalget for mange

Det er ikke alle som kjenner til forskjellen mellom en vanlig keramisk platetopp og induksjon. I og med at de aller fleste kjeler, gryter og stekepanner kan benyttes sammen med begge er det heller ikke nødvendig. Kort fortalt er det slik at en vanlig keramisk platetopp vil produsere varme i selve platen, som overføres til kjelen. Induksjon skaper varmen i kjelen, ved å benytte seg av et magnetfelt.

Keramisk platetopp kan fortsatt være litt rimeligere enn induksjon, men induksjon har flere fordeler. Teknologien gjør det mulig å forandre temperaturen svært raskt, og det betyr at det tar kort tid å komme i gang med koking eller steking. Dessuten blir ikke platen varm når det ikke står noen kjele på den, det bidrar til å gjøre komfyren tryggere og sikrere.

Gass for hobbykokken

Gasskomfyrer er svært vanlige på kontinentet, men i Norge er det ikke spesielt mange som har tilgang til gass hjemme. Det gjør selvfølgelig også markedet for gasskomfyrer relativt begrenset. Samtidig er det noen som virkelig vil ha en gasskomfyr, og det er mange hobbykokker som sverger til gass.

Det er spesielt muligheten til å finjustere temperaturen trinnløst som er den store fordelen med gasskomfyr. Dessuten bidrar den til redusert strømforbruk, men samtidig bruker den selvfølgelig gass.

Ikke glem stekeovnen

Stekeovnen er kanskje ikke den mest spennende delen av komfyren, men det finnes likevel noen små detaljer å merke seg. Steketermometer kan være en god ekstrafunksjon hvis du steker mye kjøtt, men automatisk rengjøring er relevant for de fleste. Såkalt pyrolyse kan spare utallige timer vasking og rengjøring.

Comments Off